Systemarkitekten Jozef Jarosciak har precis gjort miljoner sidor från Usenet och internets barndom tillgängliga i ett öppet sökbart arkiv, Usenet Archives, rapporterar Vice.

Omkring 2,1 miljoner inlägg gjorda mellan 1981 och 1991 från Henry Spences UTZOO NetNews Archive finns nu att läsa helt fritt. Tidigare var inläggen lagrade på 141 magnetband och i dem går det att se internets barndom dokumenterad samt användarna som var där och upplevde den.

Köptes upp av Google

Usenet är ett av de äldsta näten för datorbaserad kommunikation. Det grundades 1979 och var då skilt från internet men sedan 1990-talet är det i praktiken en del av internet. För att få tillgång till Usenet installerar du en Usenätläsare och ansluter till en Usenetoperatör. Typiskt för Usenet är att vem som helst kan skriva inlägg utan registrering. Under 2010-talet fick Usenet en återkomst i popularitet när det användes för fildelning. Under 2011 köpte Google Usenets arkiv.

Jarosciak lanserade Usenet Archive förra månaden som ett sätt att göra materialet på Usenet tillgängligt utanför Google Groups vilka också arbetar med arkivering.

För stunden ska Usenet Archives arkiverat över 349 miljoner inlägg från 11 000 unika Usenet newsgroups. Enligt Jozef Jarosciak är förväntningen att arkivet eventuellt kommer innehålla upp emot en miljard inlägg.

Läs också: EU-domstolen värnar nätneutraliteten i uppmärksammat mål