Detta enligt ett nytt femårigt avtal som de båda teknikjättarna signerat, uppger de i ett pressmeddelande.

Nokia ska migrera sina datacenter, servrar och mjukvaruapplikationer runt om i världen till Google Clouds infrastruktur.

I pressmeddelandet står att avtalet ”speglar Nokias viktiga skifte mot att operativt arbeta med en molnbaserad it-strategi”. Molnmigreringen ska också innebära en offensiv för att ”stärka och transformera den digitala verksamheten globalt”.

Minskat behov av egna byggnader

Genom att flytta upp sin it i molnet vill Nokia även uppnå kostnadsbesparingar och effektiviseringar genom att de får ett minskat behov av byggnader, hårdvara och energi.

Nokia och Google har tillsammans arbetat fram en skräddarsydd migreringslösning, som gör att nätleverantören snabbt ska kunna lämna sina datacenter utan att det påverkar verksamheten. Google ska i det här arbetet förse Nokia med systemutvecklare, specialister och ingenjörer.

Flytten har redan påbörjats och ska pågå mellan 18 och 24 månader.

I pressmeddelandet säger Rob Enslin, säljchef för Google Cloud:

– Det är en ära att arbeta tillsammans med Nokia för att modernisera deras infrastruktur med Google Cloud. Vi ser fram emot att genom våra ledande kunskaper inom nätverk, dataanalys, AI, maskininlärning och andra teknologier ge Nokia möjligheten att skapa en molnstrategi och därmed skapa bättre kunderbjudanden. Vi är glada att hjälpa Nokia göra om sin it-infrastruktur med vårt nätverk och lösning för datasäkerhet. Vi ser fram emot att tillhandahålla en bredd av våra möjligheter för att hjälpa Nokia att leverera sin molnstrategi och nå sina mål.

En perfekt tidpunkt

– Nokia genomgår en digital transformation som fundamentalt förändrar hur vi arbetar och gör affärer. Det är avgörande för hur våra medarbetare samarbetar så vi kan fortsätta möta våra kunders ökade behov. Vi är väldigt nöjda med att Google Cloud, som genom sin ledande kunskap, hjälper oss i det här arbetet för att nå våra högt uppsatta mål. Med tanke på Nokias digitala ambitioner och planer är det här en perfekt tidpunkt för oss att ta det här steget tillsammans med Google Cloud för att skynda på våra insatser på ett säkert och skalbart sätt, säger Ravi Parmasad, chef för global it-infrastruktur hos Nokia.

Läs mer: Googles molnchef om EU:s datadom: Kunderna har full kontroll över sina data

Läs mer: Nu ska börsen upp i molnet – svenska Nasdaq laddar för jättemigrering