Ett program för att kringgå Microsofts kopieringsskydd på mediefiler har släppts på nätet. I ett meddelande på forumet Doom9.org finns en länk till programmet som går under namnet Fair Use for Windows Media, eller Fairuse4wm.

Programmet kan användas för att avlägsna Microsofts drm-skydd av version 10 eller 11 från vanliga Windows Media Audio-filer (wma) vilket innebär att filerna sedan kan användas utan restriktioner.

Microsofts drm-skydd är vanligt förekommande i nätbutiker som säljer musik i Microsofts ljudformat och om kopieringsskyddet kan kringgås kan det få stora konsekvenser för sådana butiker.

Exempelvis musikbutiken Napster använder sig av en affärsmodell där användarna prenumererar på rätten att lyssna på musik. Mot en månatlig avgift kan användarna ladda ner obegränsat med musik och lyssna så mycket de vill. Om betalningen sedan uteblir en månad blir de nedladdade filerna dock obrukbara.

Genom att kringgå drm-skyddet kan användarna dock fortsätta att lyssna på musiken utan att betala.

Mark Mulligan, analytiker på Jupiter Research, tar uppgifterna med ro.
- Jag tror inte att det här betyder så mycket, sånt här pågår hela tiden. Så fort en ny teknik utvecklas finns det hackare som försöker knäcka den, säger han till BBC.

- Jag tror att Microsoft kommer att lägga verktygen till rätta och täta det här hålet. De är den stora aktören på det digitala medieområdet och så fort de utvecklar någon ny teknik försöker folk knäcka och kringgå den.