Det amerikanska justitiedepartement offentliggjorde igår ett åtal mot sex namngivna ryska medborgare som enligt åtalet misstänks utgöra kärnan i den ökända ryska hackergruppen Sandworm, skriver Wired.

De sex åtalade anses arbeta för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU inom den så kallade Enhet 74455 med bas i en känd kontorsbyggnad i Moskva-förorten Khimki. En av de åtalade har även tidigare åtalats av justitiedepartement misstänkt för inblandning i attackerna mot det amerikanska valsystemet 2016.

Slog ut elsystemet i Ukraina

Sandworm misstänks ligga bakom flera spektakulära cyberattacker. Den kanske mest kända är attacken mot Ukraina som slog ut stora delar av landets elsystem. Gruppen misstänks även ligga bakom attackerna mot OS i Sydkorea, då gruppen även ägnade som åt sofistikerad attribuering för att få attackerna att se som de kom från Nordkorea och/eller KIna.

Åtalet kan ses som en del av en trend där rättsvårdande myndigheter i allt högre utsträckning åtalar cyberkriminella, även om få har några förhoppningar om att dessa statssponsrade cyberkriminella kommer att överlämnas och hamna bakom galler.

Läs också:
NSA varnar företag för statsstödda ryska hackarattacker
Hacking med dödlig utgång – och hur vi stoppar det