Den nyutvecklade appen Work from home är i grund och botten ganska enkel. Användaren anger datum för när förändringen i rörelsemönstret inleddes och sedan måste användaren godkänna att data från en hälsoapp som redan finns på telefonen kan överföras till den nya appen.

– Även om det finns en uppsjö av hälsoappar och aktivitetsappar, det vill säga appar som mäter och analyserar rörelsedata, så finns det vad vi vet ingen app som på ett lika visuellt sätt ger ett exakt svar på hur ens rörelser påverkats sedan pandemiutbrottet i våras, säger Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign vid Göteborgs universitet.

– Det kan vara så att jag innan coronautbrottet rörde mig mest på morgonen och eftermiddagen när jag tog mig till och från jobbet. Men om jag arbetar hemma nu så rör jag mig mest på lunchen under en promenad eller på kvällen under en joggingtur. Hemarbete och social distansering måste inte betyda att vi rört oss mindre även om mycket tyder på det. Vi vill helt enkelt undersöka det mer på djupet och se hur det faktiskt är, säger Alexandra Weilenmann.

Intresserade av alla grupper

Som namnet på appen, Work from home, antyder vänder sig forskarna till människor som arbetar hemifrån, men inte bara kontorsarbetare som med olika digitala verktyg har möjlighet att arbeta hemifrån, utan forskarna är intresserade av data från alla grupper i samhället.

– Människor som arbetar inom vården, exempelvis sjuksköterskor, kanske har fått röra sig mer på sina arbetsplatser nu jämfört med innan pandemin slog till på grund av fler och längre arbetspass. Andra kanske har blivit av med sina arbeten på grund av viruset och därmed rört sig mindre än förut. Livet har för de flesta förändrats på något sätt efter coronaviruset och det är vi intresserade av, säger Alexandra Weilenmann.

Appen lanserades den 15 oktober och fungerar både på Iphone- och Androidtelefoner. Mer information om projektet finns på projektets Github.

Läs också:
Sex tips på hur du håller humöret uppe när du söker jobb
Flytta till nytt eller minska kontorsytan? Så tänker branschen anpassa sig efter pandemin