Betal- och fintech-jätten PayPal tar nu officiellt kryptovalutor in i värmen och öppnar för alla användare och handlare världen över att använda bitcoin, bitcoin cash, litecoin och ether. PayPal offentliggjorde initiativet genom en bloggpost, rapporterar CoinDesk.

Arbetet inleddes för snart ett år sedan, och envisa rykten har sedan i juni i år gjort gällande att kryptovalutor var på väg in i företagets handelsplattform. En månad senare offentliggjorde betalningsplattformen Paxos Trust Company att de inlett ett samarbete med PayPal, men informationen var då knapphändig.

Det står nu klart att det New York-baserade företaget Paxos kommer att fungera som underliggande plattform för växlingen mellan kryptovalutor och amerikanska dollar inom ramarna för PayPal. Införandet av kryptovalutor har stöd i en licens från delstaten New Yorks finansdepartement.

Över nästan hela världen

PayPal inför möjligheten att använda kryptovalutor på sin plattform för alla sina 346 miljoner användare och 26 miljoner handlare inom några veckor. Möjligheten införs globalt med ett fåtal undantag, till exempel delstaten Hawaii som är allmänt anses ”svåra” när det kommer till kryptovalutor.

– PayPal kommer enbart erbjuda exponering mot bitcoin, i varje fall initialt. Trots det går det inte att förneka att det är oerhört betydelsefullt – kanske den mest betydelsefulla nyheten i år när det kommer till hur bitcoin fortsätter att bryta ner högt satta barriärer för dess acceptans, säger Eric Wall, CIO på kryptovalutafonden Arcane.

Enligt den information som kommit ut från PayPal kommer företaget skynda långsamt, och systemet är till en början begränsat på olika sätt. Bitcoin med flera kommer enbart att kunna köpas, säljas och överföras inom PayPals domän; användarna kommer alltså inte att kunna överföra kryptovalutorna in eller ut ur Paypals system. Användarna har heller inte, av säkerhetsskäl enligt PayPal, tillgång till nycklarna till sina digitala plånböcker.

Vidare har PayPal satt en gräns för hur mycket kryptovaluta en användare kan köpa – högst 10 000 dollar per vecka och 50 000 dollar per 12 månader. Å andra sidan kommer systemet se till att transaktionerna sker i realtid och alltid slutförs i amerikanska dollar till officiell växelkurs.

Bitcoinkursen steg direkt

Priset på en bitcoin steg med cirka sju procent på nyheten och handlas i skrivande stund för knappt 12 800 dollar. Bitcoin sammanlagda marknadsvärde steg samtidigt till över 236 miljarder dollar.

– PayPal har tidigare kallat bitcoin för ett penningtvättsredskap. Idag, sådär 7 år senare, är det en produkt de själva erbjuder. Bitcoin är inte längre något som går att ignorera, och PayPal har, likt många andra bolag den närmaste tiden tvingas att krypa till korset inför den ekonomiska verkligheten. Det är inte förvånande, men visst hånler vi alla inom branschen en smula. Välkommen till festen. Vi har väntat på er, säger Eric Wall.

Fler inom branschen är entusiastiska över PayPals initiativ. Nigel Green, VD för deVere Group och långvarig tillskyndare av kryptovalutor, skriver i ett pressmeddelande att ”beslutet taget av ett av världens största betalföretag att låta användarna få köpa, sälja och hålla bitcoin är ännu ett exempel på att bitcoin-förnekare står på fel sida av historien. Låt oss vara tydliga: Detta är ett stort steg framåt mot ett införande av digitala valutor i breda lager”.

Läs också:
Riksbanker vill att fler länder tar fram digitala valutor
Norwegians grundare har högtflygande planer – egen kryptobörs och privat e-krona