Vilken är Trumps slogan? Vilket år är det i år? Och så ett specialtecken på slutet, vilket är det första på tangentbordet? Du gissade rätt: maga2020!. Maga står förstås för Make America Great Again. President Donald Trumps lösenord till hans famösa Twitterkonto. Men har detta hänt?

It-säkerhetforskaren och etiske hackern Victor Gevers från Nederländerna påstår att det tog honom fem försök att gissa sig fram till Trumps lösenord. Men kanske mest chockerande, om detta stämmer, är att Trump inte använder multifaktorautentisering för att skydda vad som kanske är det mest åtråvärda online-kontot någonsin.

Bekräftar inte incidenten

Gevers lyckades komma in på Trumps konto i fredags förra veckan. Han rapporterade sin ”bedrift” till både Vita huset och till Twitter, men ingen av dem bekräftar det inträffade, rapporterar Ars Technica. Två Nederländska publikationer, de Volkskrant och Vrij Nederland, var de som ursprungligen rapporterade om händelsen, med citat från Gevers, och Virj Nederland publicerade även en skärmdump som Gevers påstår att han tog när han var inloggad på Trumps twitterkonto.

Att Vita huset lägger locket på förvånar få, men inte heller Twitter bekräftar incidenten. Twitter säger att de inte kan se något som tyder på att någon brutit sig in i Trumps konto. Å andra sidan använde ju Gevers det korrekta lösenordet.

Till saken hör att Gevers inte är vem som helst. Han är en välkänd säkerhetsforskare, han är citerad i många artiklar de senaste åren, han arbetar för frivilligorganisationen GDI Foundation och är ordförande för Nederländska institutet för publicering av sårbarheter. Fortsättning lär följa.

Läs också:
Trump tveksam till Oracles Tiktok-affär
Politiker lockade storpublik med livesänt datorspel