Amazons grundare Jeff Bezos är känd för att ha tydliga tankar om regler på arbetsplatsen runt till exempel mötesstrukturer och anställningsprocesser. Länge ville han själv prata med alla som e-handelsjätten skulle anställa.

Ju mer Amazon växte desto svårare blev det naturligtvis för Bezos att upprätthålla den principen. I slutet av 1990-talet utformade han i stället tre grundläggande frågor som ledare bör fundera på när de anställer.

Det här skriver nyhetskanalen CNBC – och även om dessa nu har två decennier på nacken så är de tidlösa och ännu värda att ha i åtanke i en rekryteringsprocess.

1. Kommer du att beundra den här personen?

”Om du tänker på människor du beundrat i ditt liv så är de förmodligen människor du har lärt av och som statuerat exempel för dig”, skrev Bezos i brevet och tillade att han alltid försökt arbeta med människor han beundrar.

2. Kommer den här personen att höja den genomsnittliga effektivitetsnivån i gruppen den ska ingå i?

Det är naturligtvis svårt för rekryterare att förutse om en kandidat, när den är anställd, kommer att förbli engagerad och villig att fortsätta utvecklas under lång tid framöver. Men Bezos har byggt upp långsiktigt tänkande som ett kärnvärde i Amazon sedan starten. Flera av deras mest framgångsrika affärsområden som Amazon Prime och Amazon Web Services grundades också för många år sedan.

3. Längs vilken dimension kan den här personen bli en superstjärna?

Förutom att se till kompetens och erfarenheter så är det också viktigt att se till en persons individuella talanger. Bezos ger exempel på en anställd som är mästare på att stava, och även om det kanske inte hjälper henne i det dagliga arbetet, så gör det jobbet roligare om man kan ge henne en utmaning i korridorerna.

Såna här superstjärnor kan ofta vara lite udda, radikala och upproriska, och ”lite irriterande” att ha att göra med. Men du vill ha dem i din organisation eftersom de uppmuntrar kreativt tänkande, enligt Bezos.

Läs mer: Jeff Bezos: Det här är det smartaste vi gjort på Amazon