För ett drygt år sedan skrev vi om att Skatteverket var klara med sin ramavtalsupphandling av uppdragstjänster inom it-applikation. Ett avtal som inte bara kommer att användas av Skatteverket, utan även Kronofogdemyndigheten, Valmyndigheten, E-legitimationsnämnden, Skatterättsnämnden och Forskarskattenämnden kommer att kunna avropa från avtalet.

Men helt klart var det tydligtvis inte då. Sedan dess har upphandlingen hunnit vandra genom rättssystemet efter att det överklagats två gånger, först till Förvaltningsrätten och därefter till Kammarrätten. Men nu är det klart, efter att Kammarrätten beslutat att avslå den ena överklagan, och att inte bevilja den andra prövningstillstånd. Ramavtalet kan därmed tecknas.

De fyra bolag som tog hem upphandlingen blir alltså följande kvartett, rankad i den poängordning Skatteverket bedömt deras anbud. HiQ blev nummer ett före CGI och med Accenture på tredje plats följt av Capgemini.

– Skatteverket och övriga myndigheter som ingår i upphandlingen är några HiQ:s absolut viktigaste kunder. Det har varit en lång process sedan vi vann upphandlingen i september 2019, och nu vi ser fram emot att fortsätta hjälpa Skatteverket att bli ännu effektivare och att utveckla ännu smartare tjänster, säger Erik Ridman, kommunikationschef på HiQ.

Läs också: Efter EU:s datadom: Skatteverket bygger egen resebyrå