Tanken med det smarta tyget är att det ska kunna bli en grundbult i det smarta hemmet. Med hjälp av kapacitiva elektroder som kopplats ihop och maskininlärning känner det av material och form på ett givet föremål – och även vad som finns i glas och skålar, rapporterar Engadget.

Tekniken har utvecklats av forskare från Microsoft och ett antal universitet och de har vävt in tekniken i en duk och de tänker sig att ett tillämpningsområde kan vara att lägga mat på bordet och sedan få förslag på vad du kan göra för måltid av det. Har du en app som håller koll på vad du äter och dricker kan den se vad du får i dig.

En annan idé är att den ska hjälpa till att hålla reda på saker – kanske larma om du glömmer dina hörlurar på bordet eller om du går därifrån utan att duka av

Men även om tyget är bra på att känna av det mesta så klarar det inte allt. Det har problem med metall, böcker och andra fyrkantiga föremål. Den har också svårt att skilja vissa drycker åt – exempelvis kan den ha problem att veta om du har en ipa eller en stout på bordet.

Än så länge är det dock en bra bit kvar innan smarta dukar finns på marknaden.

Läs också:
USA:s flygvapen lägger sex år på att skanna in ett bombplan, skruv för skruv
Ateas avatar för äldre backas av Intels covid 19-satsning