Github, projektplatsen för utvecklingsprojekt och förvaringsplatsen för källkod, har efter ett kravbrev från RIAA (Recording Industry Association of America) stängt ned en projektplats och all dess publicerade källkod.

Fallet gäller det mycket populära kodbiblioteket Youtube-dl, ett terminalverktyg som används för att ladda ned material i olika format från Youtube. Utvecklarna av Youtube-dl skriver uttryckligen i kommentarerna till källkoden att syftet med mjukvaran är att kringgå Youtubes olika tekniska spärrar.

Bryter inte mot upphovsrätten i sig

RIAA, som i vanliga fall ger sig på sajter som direkt tillgängliggör upphovsrättsskyddat material, har nu framgångsrikt uppmanat Github att blockera tillgång till kodbiblioteket, trots att mjukvaran i sig inte bryter mot upphovsrätten, rapporterar Bleeping Computer.

RIAA hävdar i sin DMCA-meddelande (Digital Millennium Copyright Act) om överträdelse till Github att Youtube-dl kan användas till att ladda ned upphovsskyddad musik från Youtube. RIAA påpekar att Youtube har licens för materialet, men att utvecklarna uttryckligen skriver att verktygen ska användas för att kringgå Youtube.

Flyttar fram gränsen

Den som nu försöker att ladda ned Youtube-dl möts av ett meddelande från Github att kodplatsen är inaktiverad. Många kommentatorer pekar på att agerandet från RIAA flyttar fram gränsen för vad som kan räknas som brott mot upphovsrätten.

Youtube-dl används långt ifrån bara för att ladda ned musik från Youtube, det används av många för att automatiserat integrera upphovsrättsligt fritt material som dokumentärer, seminarier och debatter. Nätet vimlar av verktyg som skulle kunna användas för att komma åt upphovsrättsligt skyddat material, till exempel webbläsare.

Läs också:
Elektronikbranschen och Copyswede äntligen överens om kassettskatt – så stort blir pristillägget på datorer
Efter Brexit: Britterna inför inte nya upphovsrättsdirektivet