Enligt en ny rapport från analysföretaget Strategy Analytics börjar det nu röra på sig även i Europa när det gäller försäljningen av 5g-smartphones.

De pekar ut Schweiz, Storbritannien och Tyskland som ledande. I både Storbritannien och Tyskland väntas andelen 5g-telefoner av alla sålda smartphones öka från 32 procent 2020 till 77 procent 2021.

Ville-Petteri Ukonaho, analyschef på Strategy Analytics, säger:

– Sett till volymer är Kina och USA fortfarande i ledning när det gäller försäljning av 5g-smartphones. Men på viktiga västeuropeiska marknader byter konsumenter till 5G-smartphones i snabbt takt.

Enligt Strategy Analytics innebär den snabbt ökande användningen av 5g-smartphones en möjlighet för leverantörerna. Samsung och Apple väntas ta den största delen av marknaden men de möter aggressiv konkurrens från kinesiska leverantörer.

I en annan färsk rapport över den europeiska smartphone-marknaden framför Strategy Analytics att flaggskeppsmodellerna står för en allt större del av den samlade försäljningen i Västeuropa.

2019 stod premiummodellerna för 73 procent av de samlade intäkterna. Det väntas i år öka till 77 procent och nästa år till 80 procent.

Läs mer: Protokoll från 1970-talet utgör en risk för 5g-användare