Finland har drabbats av ett av de värsta dataintrången och läckagen av mycket känsliga patientuppgifter i historien. Finska psykoterapicentret och vårdentreprenören Vastaamo polisanmälde det aktuella dataintrånget den 29 september.

Enligt den finska Centralkriminalpolisen arbetar nu de bästa utredarna med att utreda fallet. Enligt officiella uttalandet från polisen i Finland utreder polisen flera spår, varav det senaste handlar om de hotbrev som skickats till drabbade patienter, och huruvida dessa kan kopplas till dem som utfört själva dataintrånget, rapporterar YLE.

Tusentals polisanmälningar

Samtidigt har tusentals drabbade patienter gjort polisanmälningar mot Vastaamo. Centralkriminalpolisen utreder Vastaamopfallet som grovt dataintrång, grov utpressning och grovt spridande av information som kränker privatlivet.

– Det handlar om ett exceptionellt dataintrång i finländska mått mätt eftersom uppgifterna som läckts ut på nätet är känsliga, säger utredningsledaren kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Ska inte gå med på kraven

Polisen i Finland påminner samtidigt om att drabbade patienter som fått utpressningsbrev inte ska gå med på utpressarnas krav, även om situationen upplevs som hotfull. Det är också brottsligt att sprida utpressarnas brev i till exempel sociala medier.

Centralkriminalpolisen har publicerat instruktioner på hur en brottsanmälan ska lämnas in till polisen om man drabbats av att personuppgifter har delats på nätet eller om man har fått ett utpressningsbrev. Instruktionerna finns på svenska här.

Läs också:
Tretti.se hackat – svenska användaruppgifter har läckt ut
Cyberangreppen rusar när svenskarna distansjobbar – ”företagen saknar kompetens”