När Gunnebo informerade om it-attacken i slutet av sommaren beskrevs den som välorganiserad och företagets vd Stefan Syrén spekulerade då i att det kunde röra sig om ett försök till industrispionage. Det börsnoterade bolaget beskrev då driftpåverkan som minimal och att verksamheten snabbt var igång igen.

Vad som inte framkom då var att mängder av filer också läckt vid intrånget. Det handlar om offerter, kontoutdrag och intern redovisning men också ritningar över känsliga anläggningar rapporterar Dagens Nyheter. Filerna ska ha lagts ut på nätet under andra halvan av september.

Orsaken till att läckan inte nämndes i Gunnebos pressmeddelande i augusti är enligt Stefan Syrén att företaget inte kände till den då.

Ritningar över larmsystem

Bland det som läckt ska finnas ritningar som visar larmsystem på ett SEB-kontor, sekretessbelagda ritningar över Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg, detaljer om riksdagens skalskydd, ritningar över en smyckesbutik i Stockholm och ritningar över två tyska bankers valv.

Hackarna ska ha kontaktat Gunnebo om att man hade informationen och var beredda att lägga ut det på nätet men enligt Stefan Syrén ska det inte ha funnits en tanke på att betala dem.

– Att betala var aldrig på tapeten. Det här är kriminella element. Om man betalar dem så hjälper man dem att fortsätta sin verksamhet, säger han till DN.

De som drabbats av att känsliga uppgifter läckt kontaktas nu av Gunnebo enligt Stefan Syrén.

Läs också:
Välorganiserad it-attack mot säkerhetsföretag – Säpo inkopplat
Patienter utpressas efter massivt dataintrång mot företag inom psykvården