RIAA (Recording Industry Association of America) fick nyligen Github att stänga ned projektplatsen och all dess publicerade källkod för det populära terminalprogrammet youtube-dl. Youtube-dl är, som Computer Sweden skrev igår, ett verktyg som används för att ladda ned material i olika format från Youtube.

Det RIAA skjuter in sig på är att youtube-dl kan användas för att kringgå Youtubes tekniska spärrar och ladda ned musik från den populära molntjänsten, men youtube-dl används även för att ladda ned och integrera mycket annat digitalt material som är fritt att använda. Youtube-dl i sig bryter heller inte mot upphovsrätten.

Fått många att gå i taket

RIAA:s agerande har fått många att gå i taket. Enligt kritikerna flyttar RIAA dels fram gränsen för vad som kan räknas som brott mot upphovsrätten, dels går RIAA:s logik att applicera på i stort sett vilken mjukvara som helst som laddar ned data från nätet. Det som dock ligger youtube-dl i fatet är att de uttryckligen utvecklat verktyget för att kringgå Youtubes upphovsrättsliga spärrar.

Den omedelbara (streisand)effekten av RIAAs agerande är oavsett ståndpunkt med all sannolikhet den omvända mot vad organisationen hade tänkt sig. Istället för att ta bort möjligheten att ladda ned youtube-dl från Github har möjligheterna ökat lavinartat. Som Bleeping Computer rapporterar har användare på Github kopierat källkoden till youtube-dl och publicerat den i hundratals nya kodrepos.

Youtube-dl:s fans har också lagt upp miljontals postningar på sociala medier om youtube-dl och därmed skapat ett intresse bland en skara människor som tidigare inte kände till verktyget.

Läs också:
Musikindustrin tvingar Github att ta bort verktyg för Youtube-nedladdning
Elektronikbranschen och Copyswede äntligen överens om kassettskatt – så stort blir pristillägget på datorer