Enligt brittiska BBC har fler än tusen Uber-förare fått sparken sedan 2018, detta efter att algoritmer kommit fram till att de ägnar sig åt någon form av bedräglig verksamhet.

Förarna i fråga har därefter fått 14 dagar på sig att förklara för Transport for London varför de ska få lov att behålla sin licens, något som inte är lätt eftersom de inte fått veta vad som ligger bakom uppsägningen.

En av de drabbade förarna säger att han hade 4,94 i betyg från kunderna när han plötsligt en dag inte längre kunde logga in i Uber-appen.

– Jag ringde supporten och fick veta att mitt konto var avaktiverat eftersom jag hade ägnat mig åt bedräglig verksamhet.

Trots fler än 50 samtal och mejl under en period på 18 månader fick föraren i fråga ingen detaljerad information om varför han blev av med sitt jobb.

Nu planerar de drabbade förarna att lämna in en gruppstämning mot Uber, detta då förfarandet anses strida mot GDPR-lagen. Där står det nämligen klart och tydligt att anställda har rätt till en förklaring när det fattas ett automatiskt beslut som berör dem.

Läs också: Massneddragningar på hajpade techbolaget