Affären beräknas vara klar i slutet av 2021. I ett pressmeddelande skriver AMD att de med det här förvärvet accelererar sin tillväxt inom marknaden för chipp inriktade på datacenter och att de nu kommer att kunna erbjuda ”branschens starkaste portfölj av högpresterande processorteknik innehållandes processorer, grafikprocessorer, FPGA-chipp och mjukvaruexpertis för molnet, edge computing och enheter”.

Det här ska hjälpa dem att vinna i konkurrensen mot andra processortillverkare på tillväxtområden som spänner från datacenter till spel, datorer, fordon, industri, flyg och försvarsindustri, uppger AMD i pressmeddelandet.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger AMDs vd Lisa Su:

– Det finns en del områden där vi är mycket starka, och där kan vi påskynda införandet av Xilinx-produkter. Sedan finns det några områden Xilinx är mycket starka, och vi tror att de kommer att kunna påskynda införandet av AMD-produkter.

Huvudkonkurrent till Intel

AMD har länge varit huvudkonkurrent till Intel på marknaden för pc-processorer, men sedan Lisa Su tog över bolaget 2014 har det fokuserat på att utmana Intel på den snabbt växande marknaden för datacenter.

Xilinx har också arbetat för att vinna matchen om datacenter med programmerbara processorer som medför att det kan gå snabbare att utföra särskilda funktioner som till exempel att komprimera video eller tillhandahålla digital kryptering.

Det här är det andra megaförvärvet på kort tid inom processormarknaden.

I september meddelade Nvidia att de köper brittiska Arm, som tillverkar teknik för processorer för motsvarande 350 miljarder kronor.

Läs också: Ras för investeringar i datacenter i år – men mycket talar för snabb återhämtning