Covid-19 har inneburit en ökad efterfrågan på molntjänster – något som gynnar leverantörer som Microsoft, Amazon Web Services och Google Cloud.

För Microsoft har pandemin också medfört ökad efterfrågan på operativsystemet Windows (försäljningen av bärbara pc har ökat kraftigt), Xbox speltjänster och samarbetsverktyget Teams. Sammantaget innebar det här att vinsten under senaste kvartalet hamnade 30 procent över förväntningarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Antalet dagliga användare av Teams har gått upp till 115 miljoner från 75 miljoner i april, uppger företaget när de nu rapporterar för sitt senaste kvartal som avslutades sista september.

Omsättningen för molnverksamheten inom Azure gick upp med 48 procent jämfört med motsvarande period förra året. Också detta var över förväntningarna och en följd av en ökning av större och långa Azure-kontrakt.

Omsättningen för pc-divisionen som inkluderar Windows och Xbox gick upp med 6 procent till 11,8 miljarder dollar.

Totalt ökade Microsoft omsättningen med 12 procent under kvartalet som avslutades den 30 september, och den landade därmed på 37,2 miljarder dollar.

Vinsten (net income) ökade till 13,9 miljarder dollar, från 10,7 miljarder ett år tidigare.

Läs mer: Microsoft ska låta anställda jobba från hemmet permanent