Global Connect tilldelades uppdraget redan i december 2017, men upphandlingen har överprövats, och det är först nu som det kunnat träda i kraft.

Det nya avtalet innebär att Uppsala kommun får en fiberbaserad wan-lösning över hela kommunen, där drygt 450 platser inkluderas. Verksamheten inkluderar allt från styrsystem för fastigheter till uppkopplad belysning och larm för äldreomsorgen.

– För kommunen är it-infrastrukturen en konkurrensfördel. Ska vi kunna erbjuda både näringsidkare och invånare rätt förutsättningar behöver vi kunna dela data över samtliga delar av kommunen och det kräver att vi levererar bra datakommunikationslösningar, säger Thomas Ekvall, cio på Uppsala kommun och fortsätter:

– Det är väldigt positivt att vi nu får möjligheten att ta ett omtag kring utvecklingen av vår datakommunikation och på allvar inleder relationen med Global Connect. Det har funnits ett uppdämt behov kring att få på plats en mer modern infrastruktur. I dag lägger vi mycket av våra data både i molnet och on-prem. Det gör att vi behöver ha en framtidssäkrad och flexibel lösning på plats, som vi kan skala upp och ned baserat på behov.

Thomas Ekvall säger också att pandemin har lyft andra typer av utmaningar än man tidigare varit van vid.

– Exempelvis anordnar vi olika typer av digitala kulturaktiviteter med strömmad media på våra äldreboenden. Dessutom har vi fått en ökad efterfråga för digital undervisning på våra skolor. Och det är en utveckling som kommer fortsätta även efter att pandemin är över, säger han.

Global Connects Sverige-vd Regina Donato Dahlström gläds åt att man nu äntligen kan börja sin leverans.

– Det här samarbetet ligger mig extra varmt om hjärtat i och med att det är just i Uppsala som vi har våra rötter. Uppsala kommun ligger i framkant i digitaliseringen och visar en stor ambition att modernisera sin datakommunikation och sina samhällstjänster ytterligare. Att få vara med och bidra till den fortsatta utvecklingen i staden där vår egen resa började ska bli väldigt roligt och spännande, säger hon.