En ny artikel av Vice skildrar hur flera personer som köpt begagnade Teslor upptäckt att Tesla tagit bort delar av mjukvaran som kom med bilen.

Även om den ursprungliga ägaren exempelvis köpt en autopilot eller trimning för flera hundra tusen har Tesla tagit bort den med anledning av att den nya ägaren inte betalt själv för att använda den. Ett tilltag som mer liknar andrahandsmarknaden för smartphones och laptops än bilar.

Detta har nu lett till att folk börjat jailbreaka sina bilar via reparatörer. Något som upphäver garantin på bilen men samtidigt ger dem tillgång till funktioner som de känner att de redan betalt för genom att en tidigare ägare köpt dem en gång i tiden.

Teslor som varit med i trafikolyckor kan till och med få sin tillgång till Supercharger-nätverket avstängd, även om det reparerade fordonet klarar Teslas egen inspektion.

Upplägget med mjukvara som tas bort kritiseras nu av flera användare. Bland annat Tesla-reparatören Phil Shadow som säger till Vice att Teslas tillvägagångssätt gör bilarna till mer av slit-och-släng-varor, vilket går tvärt emot Teslas budskap om miljövänlighet.

Tesla själva har inte kommenterat det hela.

Läs också: Vi testar Polestar 2 - så bra är Volvos Tesla-utmanare