USA-baserade Motion Pictures Association, som är en branschorganisation som representerar landets fem stora filmstudior såväl som Netflix, varnar nu för att VPN-tjänster, Tor och DNS-maskar utgör ett direkt hot mot lagliga streamingtjänster, rapporterar Torrentfreak.

MPA har nu skickat ett 85-sidigt dokument till USA:s regering som detaljerar situationen och som kan användas som diskussionsunderlag för hur den kan förbättras för de amerikanska filmbolagen.

Bland annat säger MPA att det är ett problem att användare som betalar för en streamingtjänst använder sig av VPN eller Tor för att komma åt olicenserat innehåll från ett annat land.

Ger fristad till piratsajter

MPA varnar också för piratsajter som The Pirate Bay och vad MPA upplever som ett bristande samarbete med tyska domänhanterare som ger fristad till liknande sajter.

Även Sverige nämns och MPA argumenterar för att Sverige måste uppdatera sina upphovsrättslagar för att motarbeta kommersiell piratverksamhet. Som exempel hålls fortfarande aktiva Piratebay upp och MPA menar att svensk polis behöver bättre verktyg för att stoppa olagliga sajter som kan fortsätta vara aktiva även efter att de dömts i domstol.

MPA nämner även problem med P2P-grupper som är aktiva i flera länder i Sydamerika och som tjänar pengar på illegal spridning av film och tv-serier. Istället håller MPA upp Australien som ett gott exempel på hur de förebyggt piratverksamhet genom att utveckla effektiva verktyg som bland annat blockerar sajter.

Läs också: Filmbolag anklagar internetleverantör för kopplingar till Pirate Bay