En grupp forskare vid EPFL har tagit fram en drönare som kombinerar smidigheten av en quadrocopter med räckvidden av en bevingad drönare. För att lyckas med detta har drönarens design hämtat inspiration från rovfåglar, rapporterar Zdnet.

Drönaren som modellerats efter en duvhök kan ändra form på både vingar och stjärtfjädrar för att växla mellan en rad olika flygbeteenden.

"Duvhökar rör sina vingar och stjärtar samtidigt för att nå en önskad rörelse, oavsett om det är plötsliga ändringar när de jagar i skogen, när de flyger snabbt för att jaga i öppen terräng eller när de glider för att spara på energi", säger Enrico Ajanic till Zdnet. 

Den rovfågelinspirerade drönaren använder sig däremot av en propeller istället för att låta vingarna flaxa och utföra dubbelt arbete. Designen gör drönaren nästan lika smidig som en quadrocopter samtidigt som den kan flyga betydligt längre och snabbare. Tanken är att den skulle kunna användas vid exempelvis räddningsarbete i skogar och städer.

Än så länge begränsas dock drönaren av att den är väldigt krävande att manövrera. Något som är tänkt att åtgärdas längre fram genom AI och automatiserad styrning.

Läs också: 8 drönare med kamera för dig med högt flygande drömmar