Den fjärde största bitcoinplånboken i historien tömdes här om dagen på sitt innehåll på 69369 bitcoin, vilket efter de senaste dagarnas uppgång i kryptovalutans marknadsvärde motsvarar en bra bit över en miljard dollar.

Plånboken med adressen 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx, som låg vilande i flera år, har kunnat spåras tillbaka till den kriminella marknadsplatsen Silk Road, vilket TechWorld skrev om igår.

För att kunna göra transaktioner med bitcoin måste man ha den privata nyckeln till plånboken, och den som hade kunnat sitta på nyckeln sitter själv i fängelse på livstid, nämligen grundaren och operatören av Silk Road, Ross William Ulbricht.

Amerikanska skatteverket

Samtidigt har en krypterad fil som påstås innehålla nyckeln cirkulerat på hackerforum i över ett år, och det troliga är att någon lyckats dekryptera filen. Denne någon visar sig nu vara den amerikanska staten i form av skatteverket IRS. Detta bekräftas i ett pressmeddelande från statsåklagaren David Andersson.

Den historia de amerikanska myndigheterna nu målar upp är att pengarna kommer från Silk Road, men de tillhör inte Ulbricht utan stals från Silk Road under åren 2012 till 2013, genom 54 olika transaktioner, av en hackare som myndigheterna benämner ”Individual X”, rapporterar Bleeping Computer.

Ulbricht eller andra inom Silk Road använde så kallade tumblers för att försöka dölja sina innehav i bitcoin. Tekniken påminner på sätt och vis om hur webbläsaren Tor fungerar, det vill säga man försöker blanda bort korten och göra spårning väldigt svår. IRS tog dock hjälp av ett privat företag med specialkompetens för att reda ut virrvarret av transaktioner.

Förmögenheten är nu alltså i amerikanska statens förvar, men de kan inte ses som förverkade innan frågan avgörs i en domstol där åklagaren måste bevisa att beslaget är berättigat.

Läs också:
Ägaren till den här bitcoin-adressen fick just en miljard dollar
PayPal öppnar upp Bitcoin för 346 miljoner användare