En ganska stor grupp människor upplever att de inte har utrustning för att klara distansjobbet på samma sätt som när de arbetar på kontoret. Det saknas ordentliga stolar, skärmar och skrivare.

Åtminstone enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av hårdvarujätten HP bland 1358 personer i Sverige.

Där uppger en tredjedel att de känner sig stressade på grund av tekniska problem i samband med distansarbetet.

Många uppger också att de saknar digitala hjälpmedel, åtminstone om man jämför med hur det är på kontoret. Detta innebär i sin tur att man förlorar tid.

Saknar teknisk utrustning

Mer än varannan uppger att de helt eller delvis saknar teknisk utrustning för att kunna utföra sitt arbete lika effektivt som de gör när de jobbar från kontoret.

I den här kategorin säger 27 procent att de förlorar minst en halvtimme om dagen i produktivitet.

Vad är det då de svenska arbetstagarna saknar? De flesta svarar en kontorsstol, 56 procent. Därefter skärmar 52 procent och sedan skrivare, 30 procent.

I en kommentar till undersökningen säger Stefan Bergdahl, vd på HP, ”att pandemin ställer högre krav på företagsledare och att det största problemet är att ingen vet hur tidsramen för hemarbete ser ut.”

– Det är alarmerande att så många känner sig stressade på grund av tekniska problem. Företagsledare måste föregå med gott exempel och förstå anställdas behov. Både gällande utrustning men också hur man hanterar sociala aspekter och för en dialog med sina medarbetare för att motverka ohälsa och bibehålla produktivitet i dessa utmanande tider.

Bör tas på stort allvar

Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management vid Göteborgs universitet, säger att de flesta inte har några direkta problem med att arbeta hemma. Men det finns en grupp människor som inte mår bra och är mer negativt inställda och deras situation bör tas på stort allvar.

– Vi står inför en situation där företag måste se över hur hemmakontoret kan fungera för alla anställda även i framtiden. En grupp hinner inte med sitt arbete på grund av för dålig utrustning på sitt hemmakontor och detta problem kan leda ökad ohälsa och sjukskrivningar på sikt.

Läs mer: Så många är beredda att flytta vid fortsatt distansarbete