Köparna ska vara ett konsortium som leds av mobildistributören Digital China samt myndigheterna i Huaweis hemstad Shenzhen. Det här avslöjar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till insatta källor.

Redan på söndag kan Huawei komma att meddela det här offentligt.

Det här draget är en följd av de amerikanska restriktionerna vad gäller att leverera komponenter till Huawei, vilka ska ha tvingat Huawei att fokusera på mer avancerade enheter och företagsorienterad försäljning, enligt Reuters källor.

Betraktas som säkerhetsrisk

Det visar också att förväntan är låg på att USA ska ändra sin inställning vad gäller att betrakta Huawei som en säkerhetsrisk, uppger de vidare.

Huawei etablerade Honor 2013, men enheten har till största delen drivits självständigt. Den här delen stod för upp till 26 procent av de 51,7 miljoner enheter som Huawei sålde under perioden juli till september, enligt analysföretaget Canalys.

Honor tillverkar även laptops, surfplattor, smarta tv och annan elektronik.

Stöttas av myndigheterna

Köparen Digital China Group har hittills varit Honors huvuddistributör. Därtill kommer åtminstone tre investmentbolag som stöttas av myndigheterna i finans- och teknikcentrat Shenzhen.

Efter den här affären planerar Honor att behålla största delen av sin ledning och personalstyrkan på 7000 personer, och söka sig till börsen inom tre år, enligt Reuters källor.

Honor självt har inte velat kommentera uppgifterna.

Läs mer: IDC: Xiaomi petar ner Apple från pallen