Ett schema kan vara ett sätt att få en stabil plattform för sin arbetsdag. Nyhetssajten Fastcompany går igenom ett par olika strategier – här är fem av dem.

Viktigast först
Att helt enkelt börja med det arbete som är viktigast kan vara ett effektivt sätt att arbeta. Avsätt mellan en halvtimme och en och en halv timme – öppna inga mejl och låt bli dina sociala medier.

Att ta itu med något som hänger över dig är inte det enda du ska göra under dagen men det finns många goda skäl att börja i den änden.

Som att du skapar ett momentum för dagen – att börja med något som känns som en vinst är motiverande.

Dessutom visar forskning att vi är riktigt produktiva i knappt tre timmar om dagen och då är det ett bra sätt att utnyttja den tiden. Och en bonus är att början på dagen ofta är rätt ostörd.

Avsätt tidsblock
Här är ett sätt att gå ytterligare ett steg genom att inte bara blocka morgonen utan skapa block för olika uppgifter för hela dagen. Du måste avsätta tid för fokuserat arbete – men också för ”underhållsarbete” som att svara på mejl och liknande. Viktigt är att också lägga in tider för pauser.

Genom att schemalägga så hårt blir det svårare för andra att komma in och nagga av din tid – du vet precis vad du har inplanerat och kan lättare säga nej.

Pomodoro-tekniken
En pomodoro är ett 25-minutersblock där du fokuserar på en enda sak utan att bli störd. Efter det tar du fem minuter rast. Tanken är att man ska köra tre-fyra pomodoros innan man tar en längre paus.

Om du har några timmar på eftermiddagen som inte är fyllda så kan du lägga in pomodorosessioner där du väljer ut några saker du vill fokusera på.

Energiflöde i sprintar
När man plötsligt ser i kors på eftermiddagen är det tydligt att energin inte är densamma hela dagen. Idén med den här metoden är att vi ska avsätta 90-minuterscyklar när energin är på topp och sedan ta en paus i en halvtimme.

Det gäller att lära känna sin rytm och förstå när de topparna infinner sig och planera efter dem. Om du har svårt att samla dig till block utan har splittrade dagar kan du i stället använda tekniken för att i stället försöka använda rytmen till att förstå när det är dags att ta en paus.

Gå in för en uppgift
I stället för att arbete efter din energirytm kan du arbeta efter det flow du får i en uppgift. Se till att lägga ihop liknande arbetsuppgifter så att hjärnan inte behöver byta spår hela tiden.

Ett sätt kan vara att samla ihop ett gäng liknande arbetsuppgifter till ett tillfälle och köra allt administrativt arbete på fredagar exempelvis.

Läs också:
Många brottas med tekniska problem i hemmajobbandets era
Hur blir mötena 2030? Många hoppas på sinnets internet