Den 26-årige utvecklaren är bosatt utanför Seattle, och arbetade för Microsoft mellan 2016 och 2018. Det han gjorde var att stjäla ”digitalt lagrad valuta” som presentkort genom ett testprogram för Microsofts e-handelsplattform. De här presentkorten sålde han sedan vidare på nätet. Det skriver nyhetssajten Geekwire.

Han använde en ”bitcoin-blandningstjänst” för att försöka dölja källan till de medel som han flyttade till sitt eget bankkonto. Han använde sig också av test-e-postkonton som tillhörde andra anställda.

Köpte Tesla för pengarna

Pengarna använde han bland annat till att köpa en ny bostad vid vattnet för 1,6 miljoner dollar och en ny Tesla till ett värde av 160 000 dollar.

Efter sju månaders illegala aktiviteter gjorde utvecklaren en överföring på runt 2,8 miljoner dollar i bitcoin till sitt eget bankkonto, något som han till skattemyndigheterna uppgav var en gåva från en släkting.

Men Microsofts utredare kom honom på spåren och konfronterade honom i maj 2018. En månad senare fick han sparken från bolaget, skriver Geekwire.

Under den fem dagar långa rättegången hävdade utvecklaren att hans avsikt inte var att bedra Microsoft, utan att han arbetade på ett ”specialprojekt som skulle gynna företaget”, enligt den federala åklagarens kontor.

”Att stjäla från din arbetsgivare är illa nog, men att stjäla och få det att se ut som att dina kollegor bär skulden ökar skadorna bortom dollar och cent”, uppgav den federala åklagaren Brian Moran i ett uttalande.

Tekniska färdigheter

"Det här ärendet krävde sofistikerade tekniska färdigheter för att utreda och lagföra och jag är glad att våra brottsbekämpningspartners och åklagarmyndigheten har kompetensen som behövs för att ställa sådana brottslingar inför rätta."

Utvecklaren dömdes för flera fall av bland annat bedrägeri, penningtvätt, identitetsstöld, skattebrott till nio års fängelse, och till att betala tillbaka 8,3 miljoner dollar. Han riskerar också att utvisas efter fängelsestraffet, då han är ukrainsk medborgare.

Läs mer: Före detta Google-ingenjör får fängelsestraff efter stöld av företagshemligheter