Google köpte Deepmind 2014 för 600 miljoner dollar och har hittat användningsområden för tekniken.

Det närmast mytomspunna artificiella intelligenssystemet har bland annat använts i kampen mot corona och för andra avancerade system inom sjukvården. 

Mycket uppmärksamhet fick bolaget också när deras programvara för ett par år sedan besegrade världsettan i taktikspelet Go i tre raka matcher.

Förmodligen inte funnits kvar

Men om det inte vore för att Google köpte upp Deepmind för sex år sedan så hade det ”förmodligen inte” funnits kvar i dag. Det säger en av Deepminds allra första investerare Humayun Sheikh till amerikanska CNBC.

– Kommersialisering för alla AI-baserade företag är väldigt svårt, om du inte köps upp av ett stort företag, säger han.

– Om du tänker dig Deepmind för sig självt i dag, så skulle det förmodligen redan fallit som företag, eftersom man inte hade kunnat kommersialisera något.

Använt kraften i Googles datacenter

Förutom att Googles moderbolag Alphabet har pumpat in stora pengar i det här bolaget så har Deepmind också kunnat använda sig av datorkraften i alla it-jättens datacenter.

En talesperson på Deepmind säger: ”Vi valde Google som partner eftersom det var tydligt att de hade en passion för AI, precis som vi, och sedan dess har vårt partnerskap gått från styrka till styrka i vår gemensamma långsiktiga ambition för en ansvarsfull och effektfull AI”.

Läs mer: Nya versionen av Googles AI lär sig själv – utan mänsklig hjälp