I veckan skulle Post- och Telestyrelsen, PTS, auktion av 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden sätta igång. Men processen försenas eftersom kinesiska Huawei överklagat att operatörerna inte får använda deras produkter när de bygger näten.

I måndags kom beskedet att Förvaltningsrätten ger Huawei rätt att överklaga och att villkoret om att inte få använda Huaweis produkter tills vidare inte gäller.

Nu meddelar Post- och telestyrelsen att de beslutat att tillfälligt pausa tilldelningen av de aktuella frekvensbanden.

Nästa instans är kammarrätten

PTS uppger i ett pressmeddelande under fredagen att de överklagar förvaltningsrättens beslut om inhibition till nästa instans, som är kammarrätten.

Deras inställning är att villkoren går att överklaga först när beslut om tillstånd har fattats efter auktionen.

”Om målet ändå ska prövas i sak anser PTS att det finns väsentliga samhällsintressen, särskilt bevarandet av Sveriges säkerhet, som innebär att PTS beslut bör gälla även under den tid som domstolen prövar ärendet”.

Så snabbt som möjligt

PTS skriver vidare att det är viktigt att auktionen kan genomföras så snabbt som möjligt så att både konsumenter och företag ”fullt ut kan börja ta del av de nya möjligheter som 5g-tekniken innebär”, men att förutsättningarna samtidigt måste vara klara.

Nu avvaktar myndigheten kammarrättens prövning i frågan om överklagbarhet och inhibition, och när denna process avslutats ska PTS fatta ett nytt beslut kring auktionen.

”Det är därför domstolens handläggning av ärendet som avgör när PTS kan fatta beslut om den fortsatta processen”, skriver de.

Läs mer:
Huawei överklagar 5g-stoppet
Så slår 5g-förbudet mot Huaweis satsning i Sverige – ”skapar osäkerhet”