Tidigare i år skapade Google och Apple, de helt dominerande leverantörerna av operativsystem för mobiltelefoner, en slags ”standard” för smittspårningsappar för covid-19. De bägge it-jättarna utgick från användarnas integritet när de skapade sitt system, snarare än att leverera platsdata och rörelsemönster om individer till forskare och myndigheter.

Men få apputvecklare, vare sig dessa är privata företag eller har tillkommit på initiativ av till exempel sjukvårdsmyndigheter eller forskare, följer Apple och Googles system, enligt en rapport som togs fram av Jonathan Albright, chef för digital kriminalteknik på Tow Center för digital journalistik, förra månaden.

Få appar följer rekommendationer

Den ursprungliga rapporten analyserade 493 appar för IOS med en bred anknytning till covid-19, men Albright har för Ars Technicas räkning tagit fram en ny analys av de 359 appar vars syfte är kontaktspårning, exponeringsvarningar, undersökningar och liknande. Av dessa 359 appar är det bara 47 som följer Apple och Googles rekommendationer att endast samla data från Bluetooth och varna vid risk för exponering.

De övriga ber istället användarna att få tillgång till data och personuppgifter som man kan ifrågasätta om de är relevanta i sammanhanget.

  • 59 procent av apparna ber om att få användarens geografiska position när appen används.
  • 43 procent ber om samma sak, fast hela tiden.
  • 44 procent vill få tillgång till mobilens kamera.
  • 22 procent vill få tillgång till mobilens mikrofon.
  • 32 procent vill få tillgång till användarens bilder, och
  • 11 procent vill få tillgång till användarens kontakter.

– Det är svårt att motivera varför många av dessa appar behöver konstant tillgång till användarens position, mikrofon eller bilder, säger Jonathan Albright, och varnar för att data, även från appar som utvecklats av forskare eller myndigheter, kan hamna bortom användarnas kontroll.

Läs också:
Läkare efterlyser mer snabbfotad digitalisering i vården – ”allt kan inte göras nationellt”
MSB varnar för växande hot mot vården – ransomware ökar kraftigt