Den österrikiske juristen och integritetsaktivisten Max Schrems är tillbaka med en stämning mot Apple. Schrems digitala rättighetsgrupp Noyb anklagar Apple för att använda en slags kaka utan användarnas vetskap och än mindre deras medgivande. Gruppen har stämt Apple i Tyskland och Spanien, skriver The Register.

Vad det handlar om är att Apples mobiloperativsystem IOS, utan användarens vetskap, skapar en slags profilidentitet i form av en lång sträng. Denna identitet kallas ”Identifier for Advertisers” eller IDFA och skapas från första uppstart och initiering av en ny IOS-enhet och är unik för varje användare.

Exponeras för riktad annonsering

Enligt Noyb fungerar strängen som ett slags registreringsskylt vars syfte är att låta Apple, apputvecklare och annonsnätverk följa en användares aktiviteter och exponera användaren för riktade annonser. ”Registreringsskylten” medger för dem som kommer åt koden att koppla användarens online- och mobilbeteenden och konsumtionsvanor över flertalet appar i mobilen.

Noyb anser i sin stämningsansökan att denna identifierare är att betrakta som en spårningskaka och Apple måste i så fall be användarna om medgivande för att få tillämpa identifieraren, enligt artikel 5(3) i EUs Direktiv om sekretess och elektronisk kommunikation 2002/58 / EG (”kaklagen”).

Läs också:
Efter EU:s datadom: Skatteverket bygger egen resebyrå
Nya riktlinjer från Datainspektionen efter EU:s molndom: kartlägg era dataflöden