En ny stämningsansökan i USA anklagar Google för att stjäla Android-användares mobildata genom ej tillåtna och ej förklarade överföringar till företagets servrar, rapporterar The Register.

Enligt stämningsansökan ska överföringarna ske passivt och i bakgrunden via mobilnätet och det finns ingen förklaring till varför de sker i Googles användarvillkor.

Målsägarsidan ska ha utfört ett eget test där de använde en ny Samsung Galaxy S7 med Android och ett inloggat Google-konto. De märkte då att om mobilen lämnades orörd utan wifi-uppkoppling så skickade den och tog emot 8,88 MB data varje dag.

Hela 94 procent av kommunikationen ska ha skett mellan enheten och Google. Vilket skulle motsvara en dataabonnemangskostnad på omkring 10 kr per månad. Som jämförelse ska en Iphone överföra omkring en tiondel av den datan till Apple.

Mycket av datan påstås vara logg-filer men stämningsansökan anklagar Google för att använda dataöverföringarna för att stärka sin annonsverksamhet. Att de skickar data som identifierar användare för riktade annonser. Stämningsansökan argumenterar därför att Google tar betalat av Android-användare för att visa dem annonser.

Google själva har inte kommenterat det hela.

Läs också: Schrems är på gång igen - stämmer Apple för hemliga Iphone-kakor