Suse bygger en version av Linux operativsystem som stora företag använder för att köra sina servrar.

Det är en av de äldsta Linuxdistributionerna, och bolaget köptes upp av det svenska riskkapitalbolaget EQT i juli 2018. I en intervju med Computer Sweden ett år senare berättade Sverigechefen för Suse, Peder Daxberg, att omsättningen skulle fördubblas över fyra-fem år.

Där berättar han också om hur Suse utvecklats från att ”bara” vara ett operativsystem till att bli mer av en strategisk it-partner som levererar en bred portfölj av öppen källkodsbaserade program, tjänster och infrastruktur till företagen.

Mycket framgångsrikt

Nyhetssajten Zdnet som gått igenom Suses resultat för tredje kvartalet konstaterar att bolaget varit väldigt framgångsrikt under EQT:s ägarskap.

Under tredje kvartalet ökade omsättningen med 14 procent jämfört med året före trots de effekter som Covid-19 haft på världsekonomin. Värdet på molnaffären gick upp med 81 procent.

Enligt nyhetstjänsten Bloomberg planerar EQT nu för en börsnotering av bolaget. Planerna är fortfarande i ett mycket tidigt skede och det är inte beslutat att de väljer det spåret. Vid en notering skulle Suse kunna värderas till sex miljarder dollar.

Börsnotering under 2021

Enligt Bloombers källor har EQT talat med möjliga rådgivare om att eventuellt börsnotera Suse redan nästa år.

En notering skulle innebära en snabb vinst för EQT som ”bara” betalade 2,5 miljarder dollar när de köpte bolaget från Micro Focus.

EQT vill inte kommentera uppgifterna för Bloomberg. En talesperson för Suse säger till Zdnet ”att som företag försöker vi hela tiden hitta vägar att växa, men vi har som företagspolicy att inte kommentera rykten eller spekulationer på marknaden”.

Läs mer: Kod från klassisk hemdator letar sig in i Linuxkärnan