Bitcoins marknadsvärde bröt vallen vid 18 000 amerikanska dollar under gårdagen och närmar sig allt mer rekordnivån från den 17 december 2017 då en bitcoin handlades för 19 666 dollar. Ett rekord som stått sig sedan dess.

Under det senaste året, med en bottennivå på drygt 4500 dollar efter börsraset i mitten av mars, har kursen återhämtat sig med råge och jagar nu det tidigare rekordet. Enligt analytiker Coindesk talat med beror intresset för bitcoin på flera samverkande faktorer.

Starkt bidragande

Halveringen av blockersättningen för bitcoingrävarna i maj anses vara en starkt bidragande orsak till kursutvecklingen eftersom tillgången på nya bitcoin halverats samtidigt som efterfrågan ökat. Andra analyser pekar på det faktum att allt fler företag placerar en del av sina kapitalreserver i bitcoin – först ut var MicroStrategy, och strax efter följde Square.

Även PayPals meddelande att medlemmarna nu kan köpa bitcoin via dem har fått stor uppmärksamhet och traditionella investmentfonder visar allt större intresse för kryptovalutan.

Den allmänna osäkerheten för utvecklingen av världsekonomin, med i vissa fall negativa statslåneräntor och stora stödpaket, i form av nytryckta pengar från centralbankerna, som kompensation för tuffare eknomi under Covid-19-pandemin, bidrar till att allt fler ser sig om efter bitcoin som en långsiktig placering.

Många länder visar nu också ett intresse för digitala cantralbanksvalutor (CBDC), även detta med Covid-19 som påeldare, vilket allmänt anses ha brutit isen för cryptovalutor som koncept bland ländernas finanspolitiska makthavare.

Läs också:
Mystiska bitcoinmiljarden: nu vet vi vilka som tog pengarna
PayPal öppnar upp Bitcoin för 346 miljoner användare