Forskarna, som är verksamma vid Universitetet i Heidelberg i Tyskland, har låtit AI analysera de klotformiga kluster av stjärnor som kretsar kring Vintergatan, rapporterar The Next Web.

Klustren innehåller upp till en miljon forntida stjärnor.

Vintergatan är värd för över 150 av dem, varav många bildades i mindre galaxer innan de smälte samman med vår egen galax.

Den processen är väldigt rörig konstaterar Diederik Kruijssen vid Universitetet i Heidelberg – klustrens banor blandas om rejält när galaxerna sammanfogas.

– För att förstå det komplexa system som finns kvar idag bestämde vi oss därför för att använda artificiell intelligens, säger han.

Fick träna på simuleringarna

Forskarteamet började med att utveckla simuleringar av bildandet av galaxer liknande Vintergatan där även bildandet av klotformiga kluster inkluderades. Simuleringarna användes sedan för att koppla ihop sådant som ålder, kemiska sammansättningar och omloppsbanor för dessa kluster. Ett neuralt nät fick träna på simuleringarna.

Analysen visade bland annat att Vintergatan en gång kolliderade med en tidigare okänd galax, som forskarna har kallat Kraken. Enligt Dieter Kruijssen handlar det om "den viktigaste sammanslagningen Vintergatan någonsin har varit med om."

Dessutom har analysen använts för att skapa ett släktträd för Vintergatan där det uppskattas att vår galax slukat runt fem galaxer med mer än 100 miljoner stjärnor och cirka 15 med minst 10 miljoner stjärnor.

Läs också:
Maskininlärning gör beräkningen av virkesvolym snabbare och mer exakt
Nytt AI-verktyg ska hitta beboeliga planeter