Digitalisering gör inte att vi jobbar mindre men att vi får ett friare arbetsliv. Det anser svenskarna enligt en undersökning som gjorts av SIfo på uppdrag av Sigma.

2019 ansåg 43 procent att digitalisering leder till mindre arbete men under pandemiåret 2020 har den siffran sjunkit till 33 procent. 86 procent anser däremot att digitalisering leder till ett friare arbetsliv.

Frihet som många vill ha

Och den friheten vill många ha. Så många som 35 procent uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. Starkast är kravet att kunna arbeta på distans bland kvinnor i åldrarna 30–49 där 46 procent skulle nobba ett jobb utan den möjligheten.

– Alla vet vilken förändring i vardagen pandemin inneburit, att vi kan se att var tredje svensk kräver distansarbete så här långt efter att karantänen började är ett kvitto på att arbetslivet är förändrat i grunden, säger Beatrice Silow, kultur- och marknadschef på Sigma IT i en kommentar.

Saknad pusselbit

– Det är extra intressant att det är just kvinnor mellan 30–49 som värderar det högst. Vi misstänker att distansarbetet länge varit en pusselbit som för många saknats för att arbete och familjeliv ska gå ihop.

Årets erfarenheter tycks också ha lugnat många när det gäller risken för digitalt utanförskap. Var femte svensk har slutat oroa sig för det sedan förra året. På det hela taget är svenskarna också med på den digitala utvecklingen – 76 procent säger sig vara positiva. Däremot finns en oro för att tekniska enheter fångar upp data hos 91 procent.

Läs också:
Så fick it-jätten fart på produktiviteten efter initial covid-19-dipp
Så får du jobbet som utvecklare – fem tips från Twitteringenjören