Alla bitcoingrävare runt om i världen producerar och säljer cirka 900 bitcoin på den öppna marknaden varje dag, om man tittar på statistiken från btc.com. Nu visar analyser från den kryptovaluta-fokuserade hedgefonden Pantera Capital att motsvarande 70 procent av nyproduktionen köps upp av betaljätten PayPal. Detta skriver Pantera Capital i ett brev till investerare, som refereras av Cryptoslate.

PayPal, som tidigare i höstas gick ut med att de nu erbjuder sina användare att köpa bitcoin, köper kryptovalutan genom sin partner Paxos och Paxos-ägda börsen ItBit. Och det är ItBits omsättning som ”exploderat”. Hela ökningen tillskrivs PayPals efterfrågan enligt Panteras analys.

Lång väg upp till jättarna

PayPals användare köper nu bitcoin och till viss del även andra kryptovalutor för cirka 20 miljoner dollar om dagen. ItBits omsättning har den senaste månaden ökat från fem till femton miljoner dollar per dag. ItBit har dock en lång väg upp till jättarna CoinBase och Kraken som omsätter 1,4 miljarder respektive 700 miljoner dollar per dag.

Pantera Capital skriver i sin analys att om utveckling fortsätter som hittills kommer PayPal med råge att köpa upp bitcoin i mängder motsvarande mer än den totala produktionen. Det anses allmänt att det redan råder brist på bitcoin på den öppna marknaden, eftersom få är villiga att sälja i de volymer som större företag och investerare efterfrågar.

Stora planer

PayPals vd Dan Schulman sade i en intervju under gårdagen med den amerikanska tv-kanalen CNBC att PayPal i början av nästa år kommer att erbjuda alla 28 miljoner handlare på plattformen att ta betalt i kryptovalutor som bitcoin, för ”alla transaktioner”. Det kommer att ”avsevärt stödja användbarheten av kryptovalutor”, säger Dan Schulman.

Läs också:
PayPal öppnar upp Bitcoin för 346 miljoner användare
Bitcoin allt närmare rekordnivån – makroekonomisk osäkerhet driver kursen