I interna Amazon-dokument som läckt till Vice listar Amazon Global Security Operations Center potentiella hot mot e-handelsjättens verksamhet i Europa.

Bland dessa syns rapporter från slutet av 2019 gällande flera klimataktivistgrupper så som Greta Thunbergs Fridays for Future, Greenpeace och Extinction Rebellion.

Amazon ska haft koll på organisationernas sociala medier-konton samt iaktagit deras växande popularitet och aktiviteter.

"Wow Amazon är skolbarn som vill skydda miljön ett så stort hot mot er?", skrev Fridays For Future via Twitter efter Vice publicering.

I ett uttalande till Vice säger en talesperson för Amazon att:

"Likt de flesta företag så har vi ett team med analytiker som hjälper till att förbereda för externa händelser så som väder, strömavbrott eller samlingar av stora folkmassor som konserter och demonstrationer som kan innebära avbrott i vår trafik eller påverka säkerheten för våra lokaler och de som arbetar i dem".

Utåt sett har Amazon hållit en miljövänlig profil som är inriktad mot att arbeta för att stoppa klimatförändringarna. Bland annat har företagets vd Jeff Bezos lovat att sätta in 10 miljarder dollar i en "Bezos Earth Fund" som ska donera pengar till grupper som jobbar med problemet. Sedan tidigare har företaget också lovat att vara helt utsläppsneutralt tills 2040.

Läs också: Så ska prylarna bli miljövänliga - "Folk sa att vi var galna"