Efter en ny miljöundersökning vill medlemmar i Storbritanniens parlament nu att försäljare som Amazon och Apple ska ta ansvar för att samla in, återvinna och reparera produkter för att minska på mängden elskrot i landet, rapporterar The Guardian.

Enligt undersökningen ligger Storbritannien efter andra länder när det kommer till att skapa en cirkulär ekonomi för elskrot, trots att landet skapar mest elskrot i världen efter Norge. 

Duckar för sitt ansvar

Parlamentarikerna anklagar Amazon och Ebay för att ducka undan sitt ansvar genom att klassa sig själva som e-butiker snarare än producenter medan Apple i sin tur anklagas för att göra sina produkter medvetet svåra och dyra att reparera.

Parlamentarikerna vill istället se att företagen börjar visa vägen för att skapa hållbara och miljövänliga affärsmodeller som inte slösar med världens resuser.

Rapporten uppmanar nu till:

  • Att rätten att reparera elektronik ska bli lag. 
  • Att momsen ska minskas för reparationer av elektriska och elektroniska produkter.
  • Att alla producenter tvingas samla in produkter och betala för deras återvinning. 
  • Ambitiösa långsiktiga mål för att samla in, återanvända och återvinna elskrot för att minska konsumtionen och behålla råmaterialen.  

Apple och Amazon har båda svarat på rapporten med att de är dedikerade till att minimera elskrot och hjälpa kunder med repationer och återvinning. Apple tillägger också att de tycker inte rapporten reflekterar företagets redan pågående miljöarbete. 

Läs också: Volvo i nytt samarbete - ska bygga bränsleceller till framtidens lastbilar