Frankrike beslutade förra året att införa en digital skatt för företag som har intäkter på över 25 miljoner euro där och 750 miljoner euro globalt. De företagen ska betala in tre procent av de intäkter från digitala tjänster som intjänats i Frankrike.

Eftersom en digital skatt förhandlas just nu i OECD så pausade Frankrike skatten men nu är det slut på det. Orsaken är att förhandlingarna ännu pågår och det franska finansdepartementet har redan tidigare gått ut och sagt att man avser att begära in skatten nu i december om OECD-samtalen inte leder framåt.

Avser att betala skatten

Facebook säger att företagets ståndpunkt är att följa skattereglerna där de är verksamma och bekräftade också att de franska myndigheterna kontaktat dem om skatten. Även Amazon har fått en påminnelse och en person med insyn uppger för Reuters att företaget avser att betala.

Trumpadministrationen i USA har motsatt sig skatten och frågan är hur den tillträdande presidenten, Joe Biden, kommer att ställa sig.

– Jag är osäker på varför Biden skulle gå med på något som gör det möjligt för amerikanska företag att betala mer skatt i Europa och inte har många fördelar för USA, säger Dan Neidle, partner vid advokatbyrån Clifford Chance till Reuters.

Den dag OECD kommer fram till en överenskommelse ska skatten dock dras tillbaka enligt den franska regeringen.

Läs också:
Styckningar, stämningar och digitalskatt – därför vill USA och EU reglera techjättarna
Digitalskatt upprör USA – hotar åter med straffskatt på franska varor