Ordföranden för den amerikanska myndigheten Federal Communication Commission FCC, Ajit Pai, meddelar att han som förväntat kommer att lämna över ordförandeskapet den 20 januari då Joe Biden tillträder som USA:s nya president.

Ajit Pais eftermäle som ordförande för FCC lämnar enligt många en bitter eftersmak. Under sina fyra år som ordförande har Pai avreglerat bredbandsindustrin, en reglering vars tanke var att förhindra lokala monopol på internetaccess, tagit bort reglerna för nätneutralitet, motiverat dessa avregleringar på basis av felaktiga data, och tagit på sig äran för utbyggnad av bredband som beslutades före hans tillträde, skriver Ars Technica.

Lyssnat för lite på konsumenterna

Många anser att Pai lyssnat för mycket på de stora operatörerna och för lite på konsumenterna. Innan Pai gav sig in i politiken arbetade han som jurist hos operatören Verizon. Pai själv kallar sin tid som ordförande för FCC för ”en livslång ära”.

I ett uttalande säger Ajit Pai att ”jag är tacksam för att president Donald Trump gav mig möjligheten att leda myndigheten 2017, för att president Obama utsåg mig till kommissionär 2012, och för senaten och senatens majoritetsledare McConnell som bekräftade mig två gånger. Att bli den första asiatiske amerikanen att leda FCC har varit ett särskilt privilegium. Som jag ofta säger: Bara i Amerika”.

Läs också:
USA:s demokrater till Ajit Pai: Stoppa alla ”kontroversiella” ärenden
Nätneutralitet åter på USA:s agenda – Demokraterna tar ny strid