Blockkedjan Ethereum är en ”decentraliserad världsdator” för publicering och exekvering av så kallade smarta kontrakt, decentraliserade applikationer och förstås kryptovalutor. Den decentraliserade konsensusalgoritmen, som får alla noder som validerar och exekverar transaktioner att komma överens om transaktionsdatabasens tillstånd, bygger idag på samma princip som Bitcoin, det vill säga att bevisa utfört arbete genom beräkningskraft och i förlängningen förbrukad energi, så kallad Proof of Work.

Tagit fram ny algoritm

Dagens algoritm dras med begränsade prestanda och hög energiförbrukning, om än långt ifrån lika hög sådan som för Bitcoin. Under de senaste två åren har utvecklingsgruppen bakom Ethereum, ledd av den kanadensiska belarusen Vitalik Buterin, tagit fram en ny algoritm som bygger på att de validerande noderna satsar och riskerar sin egen insats i jakten på belöningar för utfört arbete. Det systemet kallas Proof of Stake.

Införandet av den första fasen i övergången mellan de bägge systemen, fas 0, är satt till idag den 1 december. Förutsättningen för driftstart av det nya systemet har varit att nätverket får ihop tillräckligt många satsade ether (valutan för Ethereum) och tillräckligt många frivilliga noder. Gränsen sattes vid 524 288 ether (cirka 2,7 miljarder kronor) och 16 384 noder, vilket överskridits med råge (879 744 Ether respektive 27 483 noder).

Radikal ökning av prestanda

Omställningen räknas allmänt som den största omställningsoperationen i blockkedjeteknikens historia, allra helst som omställningen kommer ske under full drift av den nuvarande blockkedjan, som helt enkelt inte går att stänga ned. Målet med omställningen är att radikalt öka prestanda, sänka transaktionsavgifterna och sänka energiförbrukningen.

De satsande noderna måste satsa minst 32 ether, egen hårdvara och löften om viss upptid mot nätverket. För detta kan noderna räkna med en avkastning på 10-15 procent på årsbasis givet nuvarande förutsättningar.

Noder som missköter sig får räkna med avdrag från sin insats, som kommer vara låst i ett smart kontrakt tills driftsättningen av fas 2, åtminstone två år. Förutom denna form av insats ges även möjligheter för dem med mindre än 32 ether i plånboken att gå ihop i så kallade grävarpooler. Även dessa bildar då tillsammans validerande noder.

De som är intresserade av att följa utvecklingen av ETH 2.0 i realtid kan göra det med en blockutforskare.

Läs också:
Nackademin omfamnar blockkedjan – skapar omutbara examensbevis
PayPal köper nu 70 procent av alla nya bitcoin