Seavus grundades 1999 i Malmö och Skopje och har sedan dess vuxit och har idag runt 800 medarbetare. Bolaget har ett antal olika produkter inom exempelvis CRM, business intelligence, ALM, inbäddade system samt mobil- och gaminglösningar. Man har även en hel del förvaltning och support samt erbjuder skräddarsydd utveckling och konsulttjänster.

Utöver huvudkontoret i Skopje finns man på plats på flera håll i världen. De totalt 15 kontoren finns i Sverige, Beneluxländerna, Schweiz, USA, Belarus, Moldavien, Serbien och Bosnien-Hercegovina.

Kända företag på kundlistan

Bland kunderna finns företag inom telekom som Sunrise, Tele2, A1 och Globalstar, samt inom bank- och finanssektorn där Erste Bank, Banca Intesa och Marginalen Bank finns bland kunderna. Även teknikföretag som Bosch finns på kundlistan.

För Aricoma Group, som titulerar sig “Det största ICT-konglomeratet i Tjeckien” är förvärvet ett sätt att nå flera marknader i Europa, men även ett sätt att stärka sin position i USA. Efter förvärvet kommer Aricoma Group att ha sammanlagda intäkter på 300 miljoner euro och mer än 2 800 anställda. Investmentbolaget KKCG Group, som grundades och leds av den tjeckiska entreprenören Karel Komárek, ligger bakom köpet av den svenska bolaget.

– Det här förvärvet följer KKCG Groups långsiktiga strategi inom informationsteknik. Ända sedan vi samlade de stora bolagen på den tjeckiska it-marknaden och grundade Aricoma Group har vi sagt att nästa steg blir en internationell expansion. Personligen känner jag stor tillfredsställelse att vi har lyckats genomföra den här affären i dessa utmanande tider, säger Michal Tománek, som är chef för tech-investeringar på KKCG.

Passar in perfekt

– Med ett utbud fokuserat på it-konsulttjänster, mjukvaruutveckling, implementering av mjukvarulösningar och produkter för underhåll och support, infrastrukturhantering, cybersäkerhet samt efterlevnadskontroll passar Seavus in perfekt i Aricoma Groups portfolio. Det vi har sett det här året, som har varit så fundamentalt påverkat av coronaviruspandemin, visar oss att företags digitala transformation sker ännu snabbare än förväntat. Vi ser en fantastisk möjlighet till ökad tillväxt och förvärvet av Seavus passar perfekt in i planen, säger koncernchef Milan Sameš.

För Seavus verksamhet innebär köpet initialt främst att man får en ny ägare. Bolaget räknar med att verksamheten inom den närmaste tiden kommer att fortsätta. Seavus Groups styrelseordförande Igor Lestar kommenterar affären på följande sätt:

– Vi tror starkt på att en kraftfull strategisk partner som Aricoma-gruppen kommer att öka innovationstakten och ytterligare stärka vår förmåga att erbjuda högkvalitativa mjukvaruutvecklingstjänster och kommande generationer av lösningar för våra kunder världen över. Nu kommer vi att bli ännu mer motiverade att nå våra mål, expandera vår kundportfolio och vara en än mera pålitlig partner till våra kunder i deras digitaliseringsprocess och i och med det bli en av de ledande it-leverantörerna i Europa.

Läs också: HPE-chefen: ”Vi har samma lönsamhet som före corona”