Pc:n har gått kräftgång och surfplattan befunnit sig i fritt fall de senaste åren. Det har talats om pc-död och om att smartphones gör surfplattan överflödig.

Men när alla blev hänvisade till att arbeta hemifrån i mars 2020 sköt efterfrågan plötsligt i höjden för de tidigare utdömda produkterna.

Om vi börjar med den mest remarkabla comebacken, nämligen den för surfplattan: De senaste siffrorna som finns att tillgå är för tredje kvartalet 2020, alltså perioden juli till september.

Under den tiden såldes 44,3 miljoner enheter. Det var en uppgång med 43 procent jämfört med året före, enligt analysföretaget Canalys. Plötsligt finns ingen hejd på superlativen för att beskriva den här produktkategorins förtjänster. Canalys analytiker konstaterar att ”plattan har rest sig från de döda, då de levererar en perfekt balans mellan mobilitet och datorkraft, det i ett brett prisintervall under en så kritisk tid” och ”plattan är ett naturligt val för förstagångsanvändare av pc som vill ha något okomplicerat och överkomligt att arbeta med”.

Underlättat vid distansundervisning

Dessutom har surfplattan varit extremt viktig för många under övergången till distansundervisning, eftersom många är välbekanta med Android och IOS, och det har gjort det enkelt för föräldrar, studenter och lärare som för första gången att använda sig av de appar som finns på de här plattformarna.

Om man ser på de leverantörer som äntligen fått lite draghjälp på den här marknaden så är Apple störst med en marknadsandel på 34 procent, före Samsung, 20 procent och Huawei, 12 procent.

Om man ser på de långsiktiga prognoserna för surfplattan innan covid-19 slog till så skulle de tappa över sex procent i försäljning varje år – så blev inte riktigt fallet, kan man lugnt konstatera nu.

Även pc-marknaden har fått fart under pandemin och drivkrafterna är i stort sett de samma – men här handlar det mer om att företagen behövt uppgradera sina anställda med nya enheter för att kunna sköta distansarbetet.

Vi är vana vid ökningar (eller minskningar) på enstaka procent, om ens det. Men i tredje kvartalet gick pc-försäljningen upp med 23 procent till 124,5 miljoner enheter.

Chromebooks ökade mest

Kategorin som gick allra bäst var alltså Chromebooks. Ökningen på 122 procent innebär 9,4 miljoner levererade enheter.

Även hybriddatorer firade triumfer med en uppgång och växte med 88 procent.

Förutom distansarbete och undervisning så har nätshoppning och ett kraftigt ökat spelande eldat på pc-försäljningen.

Under andra kvartalet 2020 ökade till exempel pc-spelmarknaden i västra Europa med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året, enligt analysföretaget IDC.

– Antalet aktiva spelare har ökat som ett direkt resultat av lockdowns, och under andra kvartalet flög all spelhårdvara från hyllorna så fort den anlände, säger Liam Hall, senioranalytiker på IDC.

Även i Sverige var försäljningsökningarna kraftiga, men inte på samma nivå som de internationella snitten. Detta beror på att anställda på företagen i hög grad redan hade tillgång till utrustning för distansarbete, när pandemin slog till. Men en ökning på 5,4 procent under tredje kvartalet är ändå den starkaste siffran på mycket länge för den svenska pc-marknaden, konstaterar IDC.

Läs mer:
Sanslös rusning till molnet under coronakrisen – står infrastrukturen pall?
Därför råder spelhysteri i lågkonjunkturen