Den Alibaba-finansierade startupen Autox meddelar nu att de som första företag i Kina kunnat börja skicka ut helt självkörande robottaxis på vägarna i Shenzhen, rapporterar CNN.

Självkörande bilar har funnits på gatorna tidigare men med kravet att en mänsklig säkerhetsförare behöver sitta i förarsätet för att kunna ingripa om det behövs. Autox robottaxis har nu fått ta bort säkerhetsförarna på sina samtliga 25 Fiat Chryslers i Shenzhen. Bilarna har också fått tillåtelse att köra överallt, men håller sig främst i de centrala delarna av staden.

"Det är en dröm... Efter att ha jobbat så hårt i så många år har vi äntligen nått punkten då teknologin är så mogen att vi känner oss trygga med att ta bort säkerhetsföraren," säger Autox vd Jianxiong Xiao i en intervju.

Självkörningen är samtidigt fortfarande under utvärdering och inte öppen för allmänheten. Enligt Jianxiong Xiao lär det ta två till tre år att få tillstånd att köra runt även vanliga passagerare. Om fem år tror han självkörande fordon kan vara standarden i Kina.

Läs också: Så ska Einride stöpa om transportbranschen - tre stora teknikskiften driver på