Det säger Wojciech Wiewiorowski, som är chef över europeiska dataskyddsstyrelsen EDPS i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Det var i somras som EU-domstolen ogiltigförklarade det avtal som ligger till grund för Privacy Shield-certfieringen – som gjort det möjligt att enkelt flytta data mellan EU och USA – i den så kallade Schrems II-domen.

Fler än 5 000 företag omfattades av Privacy Shield.

– Jag tror inte på en ny lösning för att ersätta Privacy Shield inom de närmaste veckorna, förmodligen inte inom de närmaste månaderna, så vi måste vänja oss vid att systemet utan Privacy Shield kommer att vara under ett tag, säger Wojciech Wiewiorowski.

USA byter regering

En orsak till att det dröjer är att USA som bekant håller på att byta regering, och det är oklart vilken prioritet den tillträdande presidenten Joe Biden ger de här frågorna, fortsätter han.

Samtidigt ger Wiewiorowski tummen upp för EU-kommissionens föreslagna förändringar av standardavtalsklausulerna, som är ett annat verktyg för att överföra data mellan EU och andra ställen i världen.

– De föreslagna standardavtalsklausulerna ser väldigt lovande ut och de tar också upp många tankar som dataskyddsmyndigheterna haft, säger han.

Läs mer:
Den juridiska dimman lättar – nu går det att skapa molnstrategier
EU:s molndom skakar om – nu måste alla se över sina dataavtal