Kina inför nu nya tuffare regler för export av teknik för och kring stark kryptering, men även kvantdatorteknik samt restriktioner för import av vissa elektroniska och digitala produkter.

Enligt en lista (på kinesiska) på produkter som kräver speciell exportlicens, och som översatts av The Register, kommer de nya reglerna att gälla bland annat VPN-teknik, kretsar med krypteringsfunktioner som används av finansindustriella applikationer, nyckelhanteringsprodukter, kryptoanalytisk utrustning, men också hårdvara för lösenordsgenerering.

Varken nytt eller unikt

Listan på produkter med restriktioner inkluderar även kvantdatorteknik och alla typer av produkter för att skapa, designa eller testa ovanstående produkter. Kinas drag är dock inte nytt eller unikt, även USA har under flera år haft regler för export av krypteringsteknik eftersom tekniken anses ha inverkan på den nationella säkerheten.

Även importen av produkter till Kina påverkas av de nya reglerna. Det blir nu svårare att föra in teknik för lösenordsgenerering, VPN, mobiler och faxar. Specifikt gäller reglerna för symmetriska kryptografiska algoritmer med nycklar länge än 64 bitar, sub-asymmetriska algoritmer med längre nycklar än 768 bitar, och 128-bitars nycklar eller starkare för algoritmer baserade på elliptiska kurvor.

Hade inneburit en hård smäll

Det är inte svårt att se att Kina endast vill se export och import av kryptografiska produkter som är enkla eller relativt enkla att knäcka. En ljuspunkt är att Kina inte sätter restriktioner för export av så kallade ovanliga jordartsmetaller, vilka vissa befarat. Exportrestriktioner för dessa metaller hade inneburit en hård smäll för tillverkningen av batterier, elmotorer, vind- och solkraftverk, elbilar och liknande.

Läs också:
Nu går det att handla med Kinas digitala valuta
Kina först ut med helt självkörande robottaxi