Det var i oktober som Post- och telestyrelsen efter synpunkter från Säpo beslutade att utrustning från kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE inte ska få användas i utbyggnaden av 5g i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

Det här meddelades inför operatörernas spektrumauktion av de här banden som skulle ha skett i november. Skälet är att ”skydda Sveriges säkerhet”.

Beskedet har överklagats av Huawei och 5g-auktionen har satts på paus under en obestämd tid i väntan på att de juridiska processerna ska bli klara. Nu inväntas beslut i Kammarrätten.

Söker en pragmatisk diskussion

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger nu Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen att företaget vill ha ”en pragmatisk diskussion” med de svenska myndigheterna.

– Vi är till och med villiga att uppfylla extraordinära krav, som till exempel att sätta upp testanläggningar för vår utrustning i Sverige, om de vill.

– Nu är vi mitt i rättsprocessen, men vi är villiga att ha pragmatiska diskussioner.

Den här rättsprocessen kan innebära att 5g-utbyggnaden i Sverige försenas, men det är ännu inte klart när auktionen kan komma igång.

– Jag kan inte ge dig en konkret plan, men vi kommer naturligtvis att kämpa för våra rättigheter, säger Fredriksen i intervjun med Reuters.

Läs också: Tjeckisk it-jätte köper svenska Seavus