Nordiska mjukvarujätten Visma fortsätter dammsuga sina olika delmarknader på konkurrenter. Nu handlar det om att få ett bättre digitalt erbjudande till småföretagen. Därför köper man bolaget med det talande namnet Årsredovisning Online Sverige. Det är främst bolagets molnbaserade tjänst för inlämning av inkomstdeklaration och årsredovisning som lockar Visma. I förvärvet ingår dessutom ytterligare ett bolag, Utdelning Online Sverige.

– I Sverige finns omkring en miljon företag och vårt mål är att ha ett komplett erbjudande, som möter alla deras olika behov. Genom den här affären med Årsredovisning Online Sverige tar vi ytterligare ett steg mot att uppnå det målet. Samtidigt kommer alla som idag använder Visma Spcs produkter eller Årsredovisning Onlines tjänster att fortsätta kunna göra det på precis samma sätt som tidigare, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

Hanterar inlämning av årsredovisning

Med sin tjänst Årsredovisning Online riktar sig bolaget till aktiebolag, oavsett vilken leverantör av bokföringsprogram man har. I tjänsten kan företagen importera bokföringsdata direkt, och där hanteras även inlämning av årsredovisning till Bolagsverket och inkomstdeklaration till Skatteverket.

Att det finns ett stort intresse är tydligt. Visma konstaterar att av de 564 000 årsredovisningar som kommit in till Bolagsverket hittills i år har 17 procent, eller drygt 84 000 stycken, skickats in helt elektroniskt. Det är en rejäl ökning från 2019, då det bara var 7 procent av årsredovisningarna som var helt elektroniskt inlämnade.

– Vi är väldigt stolta över vår tjänst och att Årsredovisning Online kan fortsätta göra skillnad för Sveriges småföretagare som en del av Visma. Våra partner och de som redan använder tjänsten kommer inte märka av den här förändringen, för dem är det business as usual som gäller, säger Jonas Lundström, medgrundare av Årsredovisning Sverige Online.

Läs också: Visma knoppar av PX-konsulter