Skivbolagsjätten Universal har tecknat ett avtal med musiknedladdningstjänsten Spiralfrog som innebär att hela Universals musikkatalog blir tillgänglig för gratis nedladdning. Tjänsten ska lanseras i december och artisterna ska få sin brödföda betald genom annonsintäkter.

Filerna som användare laddar ner från Spiralfrog kommer att vara i Windows Media-format (wma) och ha ett drm-skydd. De ska till exempel inte gå att bränna till cd, men däremot ska de fungera på portabla musikspelare, dock inte Ipod.

Endast i USA
Tjänsten ska vara helt gratis, men användarna ska vara tvungna att minst en gång i månaden logga in på Spiralfrog. Annars blir de nedladdade låtarna utgångna och olyssningsbara.

Till en början kommer tjänsten bara att finnas tillgänglig i USA och Canada och Universal i Sverige vägrar att kommentera när tjänsten kan tänkas komma till Sverige eller ens om det finns några planer åt det hållet.

Istället hänvisar man till London-kontoret som trots upprepade påringningar inte återkommit med en kommentar.

Överraskar svenska aktörer
Andra svenska aktörer i branschen är dock beredda att kommentera Universals utspel.

– Det här kommer att vara förödande för alla som säljer fysiska eller digitala produkter på det här området. Om detta blir en ny trend blir det svårt för oss att överleva. Vi kan omöjligt följa efter, säger Henrik Hjort, vd för Bonnierägda Homeenter som bland annat säljer musik via nedladdningstjänsten Homedownloads.

Henrik Hjort är överraskad över Universals utspel och tror att det är en lång väg att gå innan musikbranschen lyckas ställa om till att bli annonsfinansierad.

Samtalar med Warner
Enligt Henrik Hjort står Universal på egen hand för ungefär 25 procent av marknaden. För att tjänsten ska bli populär skulle de behöva sällskap av någon av de andra jättarna, men får de det så blir sortimentet så stort att de förmodligen skulle locka en stor andel av användarna.
– Möjligtvis kan Itunes följa efter, men för oss andra blir det tufft. Det blir ju ingen business kvar, säger Henrik Hjort.

Spiralfrog arbetar på att nå fler överenskommelser med andra förertag. Både Warner Music och EMI har bekräftat att man för samtal med företaget.